Werk jij bij een gemeente, waterschap of provincie en wil je meer GroenBlauwe schoolpleinen in jouw gemeente of regio? Of wil je de verandering versnellen?
Wij hebben alle kennis in huis om jou te helpen hoe je de scholen in jouw gemeente kunt ondersteunen bij de omvorming van het schoolplein.
We starten met een inventarisatie van de behoefte en vraag bij de scholen. Is dit in beeld dan maken we een plan, waarin we de verschillende beleidsdoelen, beleidsvelden en budgetten samenbrengen.
Dan gaan we kijken hoe we scholen kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld met een stimuleringsregeling en met de inzet van onze schoolpleincoaches.
Als het plan klaar is dan starten we met de uitvoering van het plan.
Deze bewezen aanpak leidt tot een versnelling in de omvorming en een beter zicht op het eindresultaat.
Werk jij op een school en wil je aan de slag met je schoolplein?
Stichting Generatie Groen kan jou helpen met deze klus.
Wij combineren een projectmatige aanpak met creativiteit en realisme.
De beschikbaarheid van voldoende geld om alle wensen uit te laten komen is een belangrijk onderdeel bij de start van het proces. Wij helpen jou met het vinden van geld, binnen en buiten jouw eigen organisatie.
Is deze eerste stap gezet dan gaat het ontwerpproces van start. Wij helpen de school met het vinden van een ontwerper die bij jouw school past. De schooldirecteur, leerkrachten, ouders en eventueel buurtbewoners vormen het ontwerpteam. Het dromen en het delen van ideeën kan beginnen.
De leerlingen hebben een belangrijke rol in het maken van het ontwerp. Met ontwerpbladen laten we de leerlingen meedenken over het nieuwe plein zodat het ook echt hun eigen plek wordt.
Is het ontwerp klaar, dan helpen we je met het vinden van een groenaannemer die bij jouw wensen en budget past. En we houden een oogje in het zeil tijdens de uitvoering.
Ook letten wij op haalbaarheid, veiligheid en beheer en onderhoud. Het plein moet er ook nog na jarenlang speelplezier goed uit zien.
Is de aanleg klaar, dan volgt er een feestelijke opening en het spelen en ontdekken kan beginnen. Gemiddeld duurt dit hele proces anderhalf jaar.
Er is nog veel werk aan de winkel, want de meeste schoolplein in Nederland zijn saai en liggen vol met tegels. Dat moet anders. Daarom bieden wij kennisworkshops aan voor jong en oud, met daarin alle ins- en outs over GroenBlauwe schoolpleinen.
Heftige hoosbuien en aanhoudende hittegolven. Wat gebeurt er dan op je schoolplein en wat kun je er aan doen? Dat laten we leerlingen ervaren in onze klimaatles met de schoolpleintafel. Tijdens het ontwerpproces op school nemen we de leerlingen mee door ze zelf met GroenBlauwe bouwstenen hun eigen schoolplein te ontwerpen.
In onze workshop voor schooldirecteuren en leerkrachten gaan we aan de slag met wat een GroenBlauw Schoolplein betekent voor de ontwikkeling van kinderen, klimaatverandering en de natuur. We oefenen hoe je het schoolplein kunt gebruiken in de reguliere lessen zoals de taal- en rekenles. Zo kun je vaker met jouw klas naar buiten. De workshop is afwisselend en interactief.
Tijdens het traject op de school activeren en enthousiasmeren ouders en omgeving tot het nemen van groenblauwe maatregelen. We organiseren meet-ups, workshops en kennisbijeenkomsten voor groenaannemers en beleidsmakers, waarin we onze ervaring en kennis delen. Daarnaast geven we gastlessen op kennisinstellingen en scholen.